среда, 25. март 2015.

ИСТОЧНА АЛИЈАНСА НАПАДА ЊУЈОРКБРОЈАНИЦЕ ПРОТЕСТА И ЕМОЦИЈА

          Нама се догодило оно што је, најједноставније речено, цивилизацијски немогуће, као круна века који је већ оглашен као најгори у људској историји. Ако цивилизација има развој, а тврдимо да га има, откуд тај тренд у контра-смеру? Зашто? Погрешан развој? Злоупотреба технологије па тиме и цивилизације? Бирократизоване касте поседника технологије? Наше неразумевање да се светлост добија тако што се стално около баца тама?

То су питања која постављају и траже одговоре аутор романа и његови саговорници на Интернету током тешких дана за све нас. Те реакције и дискусије праве су мале бројанице отпора и протеста, емоција или другачијих ставова и размишљања.

Посебне дискусије изазивају Бодријарови текстова о краху цивилизације и 20. веку који треба "избрисати" из историје,као и чланак Гор Видала о "Мики Маусу као главном уреднику многих новина и часописа у Америци и другим земљама света


који успева све да убеди да живе у најбољем, зачараном свету мада се у њему води по неколико ратова сваке године, као и читава мала расправа о постмодернизму као одговору на "раскол у  стању свести на крају једног катастрофалног века који је обећавао да ће бити врхунац људског развоја"... 

Уместо тога, кажи личности Интернет романа "Савршен злочин" - ауторови далеки саговорници, добили смо "вишак зла", а "несрећа, беда и патња других су постали сировина и примитивна сцена..." По мишљењу француског филозофа Бодријара, "та екранизација и производња зла на равнодушним (ТВ) екранима је савршен злочин", цитирано је у роману.

Из ноћи у ноћ падају бомбе по Србији. НАТО се понаша као обесни, премоћни и пијани силеџија у сеоској кафани који верује да је толико моћан да ће ту, једну ноћ свог лудила,  претворити у вечност свих осталих...


На крају века који је почео Ничеовом објавом смрти Бога, нагло се уздиже креатура новог, лажног бога, Бога Зла, каже једна од личности романа.  Неко је већ рекао да би ваљало двадесети век избрисати из историје и почети га поново, са тајном његовог искуства у сваком  од нас. Ако то учинимо, опет ћемо морати почети на исти начин, само што ће то сада бити много лакше јер је пред нама самозвани, лажни бог, Годзила за једнократну употребу...

Ни аутор, а књига још мање, не даје одговоре већ поставља та и слична питања, кроз разне личности који су их постављале у различитим дискусијама које на Интернету непрекидно трају смењујући једне другим. То су питања која се најчешће избегавају или упрошћавају  причама о заверама, о неспособности да се ефикасно реше проблеми... Шта и како да ефикасно решимо, питају се личности у књизи, ауторови далеки и непознати саговорници? Садашње кризе на исти начин као до сада, путем нових смрти, принуда, манипулација и слично, па да у следећем веку имамо четири светска рата и 400 локалних, две-три Хирошиме, Дахауа, Јасеновца, Гулага, Дрездена, Варшаве, Косова...? 

ИСТОЧНА АЛИЈАНСА НАПАДА ЊУЈОРК 


          Политички и ратни апсурди који су нам се догађали у режији Америке и њених посврнутих "стандарда" који све допуштају моћноме, осетили су многи у свету и реаговали на то. Пример како би то изгледало када би се амерички аргументи и понашање силе применили на њу саму приказао је Сил Xонс, драматург, новинар и стручњак за комуникације у листу "Стар Трибјун". Текст је пренео италијански лист "Ил Манифесто" и он се, у преводу Душке Каранов, већ после два дана нашао на форуму "Политика" привлачећи посебну пажњу.

Муња - Апр 16, 1999 15:12 (151.13.*)

        "Година 1999, ваздушна опасност у Њујорку!

        Замислите како би било кад бисте, пробудивши се, прочитали овај чланак на првој страни ваших дневних новина:

        Кинеска влада је данас објавила да ће, заједно са осталим члановима Источне Алијансе, почети са стратегијским ваздушним нападима на Њујорк у року од неколико дана или недеља, уколико градоначелник Њујорка не заустави оно што се може назвати "систематским и бруталним покољем етничких мањина од стране њујоршке полиције".

             "Верујемо да је војна интервенција наша морална дужност", наставља ИСА, "управо као што су Сједињене државе послале авионе у Ирак и на Косово, где су починили неизмерне штете, често на рачун невиних цивила. Они су то учинили у име људских права и исто то учинићемо и ми"...

             Установивши да нити Клинтон нити главни представници Конгреса нису учинили ништа да би протестовали или зауставили насиље против мањина... функционери ИСА тврде да су у више наврата покушали да се сретну са градоначелником Њујорка. "Наши захтеви били су систематски игнорисани. Очигледно је да је сила једина ствар коју градоначелник разуме."             

             Функционери ИСА изјављују да су САД користиле исте те аргументе којима се сада противе, да би оправдали бомбардовање Косова. "Није ли лицемерно наводити хуманитарне мотиве да би се освојила туђа земља када се истовремено игнорише етничко чишћење које се обавља у сопственој земљи?", запитао је дипломатски портпарол ИСА.

             "Брине нас чињеница да ће се напади слични онима у Њујорку проширити у масовнија етничка чишћења у осталим државама", рекао је портпарол ИСА на конференцији за штампу одржаној јуче у Xакарти.  "Сједињене државе имају иза себе најмање 300 година историје систематских напада на мањине. Ми не можемо мирно посматрати понављање сличне несреће, без интервенције"...

             Кинеско-кореанско-индо-пакистанско-афричка коалиција се пожалила на чињеницу да САД крши велик број међународних закона, са великом забринутошћу за последице дестабилизације САД, са могућношћу безбројних мртвих, беспотребних патњи и светских економских немира. Наводећи теорију домино-ефекта, коришћену од стране САД у случају Вијетнама, портпароли ИСА тврде да нереди у Сједињеним државама могу довести до "пада Северне Америке". "Свима је познато да је неодобравање Квебека довело до ослабљења канадске владе и да је донкихотска мексичка економија на рубу пропасти", рекао нам је један функционер ИСА, који жели да остане анониман. "Сад, уз алармантан пораст расних злочина у САД и акционарско тржиште које се заснива на ко зна чему - можда на ваздуху? - политичка дестабилизација САД је претња за читаву земаљску куглу"...

             Функционери ИСА су рекли да ће нагло напасти, "тако да изненаде САД" и подвукли су: "Немамо ништа против америчког народа. То су добри и поштени људи. Водимо нашу хуманитарну борбу против лидера одметника попут градоначелника Њујорка, који би, што вреди помена, ускоро могао да постане кандидат и за виши положај.

             На питање о могућим циљевима ракета, портпароли ИСА одговорили су да ће гађати само "полицијске циљеве и Градску кућу Њујорка, коју је градоначелник већ утврдио против напада америчких манифестаната". ИСА је такође рекла да би могло бити и извесних "колатералних" штета, које ће пак бити "минималне, то јест ништа за шта би Американци требали да брину".

             "Сетите се", рекао је портпарол ИСА, "ми радимо на заштити америчког народа, који нам је пријатељ, и коме је потребна наша помоћ".

             Јесте ли љути? Замислите само како се осећа невини народ у Југославији и околини", завршава се овај текст.


               Коментари на Интернету су били једногласни: "Честитам аутору, а и теби на избору текста!", "Чиста петица!" "Апсурдност ратова данас, ствара исту такву будућност за свет. А Америци се то може и догодити, у не тако далекој будућности".                             ВЕЖИТЕ СЕ, ПОЛЕЋЕМО!          Док су на Београд падале бомбе, на појединим дискусионим форумима су се јављали "усташоидни" болесници који су своје текстове искуцавали великим словима да би сеирили над трагедијом која се догађа, величајући хрватство и хрватску културу. Уз понеке њима сразмерне одговоре, добили су и један који је изазвао велику пажњу и многе коментаре.

Тих дана у Загребу је почело приказивање филма "Ране", првог који је са српског службено "преведен" и титлован на хрватски језик. Коментар тог "превода" филма одмах је пренет на више форума:

          "По реакцијама публике могло би се закључити да је ово било најлуђе филмско остварење у историји филма, нешто налик првим америчким немим комедијама - каже се у коментару.  Међутим, толико весеље публике није изазивао сам филм већ титл званичног, службеног "превода" на хрватски језик:

          - Вежите се, полећемо - каже глумац, а испод пише "на хрватском": "Вежите се, полећемо". Онда се на платну појави латинични натпис "Београд, јесен 1991." а испод тога хрватски титл то преводи на: "Београд, јесен 1991." У сали смех, одушевљено пљескање по коленима... А када су се на платну појавили "преводи" псовки, београдског сленга и нови називи за поједине интимне органе и радње - од "њежника" и "курити" до "Је ли бисте швајсали ову моју цуру", у сали је настало лудило"

"Шта је то хрватски језик који је "демокрација" прописала?" - пита се непознати коментатор и даје одговор: "То је онај језик којим нико, па ни сам Туђман, не говори, али је његова одлучујућа линвистичка предност у томе што тај језик није српски. И какав год био, он постаје хрватски чим престане да буде српски."

          Светска Интернет-мрежа се показала незаменљивом и у информисању о ономе шта се тренутно догађа на небу Србије. Као најбоље организован информациони центар она је добијала обавештења из свих крајева наше републике која су одмах свима била доступна, даље коментарисана и настављана. 

Појединих дана, када су напади били жешћи него обично или успешност наше ПВО изразита, те информације су се на "Сербиан Кафеу" са форума "Авијација", "Београд", "Ужице", "Зона сумрака", па и "Књижевност", "Филозофија", "Музика", "30+" и других сливали на форум "Политика" (временска разлика између емитовања поруке и времена које се помиње у порукама је привидна, јер је у питању разлика у временским зонама;  сама порука се појављује на Мрежи пар секунди после њеног емитовања):

Абазиан - Мај 25, 1999 21:23 (209.156.*)

        Нико није пријавио, па морам ја. Око 01:00 виђен је авион како се дими изнад Новог Сада. Бежао је према Мађарској, али се надам да неће стићи. Браво ПВО!

        Реалиста - Мај 25, 1999 21:25 (209.103.*)

        Хајде и на твом "топику" да наздравим. Вечерас је баш весело, живео ПВО!!!

          Цвила - Мај 25, 1999 21:33 (149.99.*)

          Има ли неко инфо у вези авиона и пилота који се синоћ око 03:00 срушио у околини Гроцке?

          Незванично се сазнаје да је доктор Будисављевић, који иначе поседује вилу у Гроцкој, имао пуне руке посла...

          Нато не лаже - Мај 25, 1999  21:34 (195.2.*)

          То је немогуће!!! Где живите, бре, ви?! Гледајте ББС, ЦНН па се пробудите! НАТО не може себи да дозволи да лаже! 

          Киклоп - Мај 25, 1999  21:36 (203.109.*)

          Не могу да провалим је ли ти то онако од срца или се зајеб....

          Ма мора да је то. Овако нешто ни у сну не бих рекао. 

          Сузана - Мај 25, 1999 21:38 (209.103.*)

          "Нато не лаже" и баца "лековите" бомбе... је ли тако беше...

          Малиша - Мај 25, 1999 21:38 (24.132.*)

          Ма где би НАТО лагао. Мислим да и она два мамлаза на брифингу не лажу, њима још нико није јавио да је толико авиона пало (они само читају текстове које им је неко написао). То се и види када новинари мало дубље почну да претурају по извештају генерала, па се испостави да он у ствари нема појма шта је истина, а заборавио је шта је прочитао. Иначе у задњих пар дана НАТО почиње стидљиво да признаје "Ми не знамо тачно. Као што знате, нисмо на терену". 

          Нато не лаже - Мај 25, 1999 21:59 (195.2.*)

          Када је ПВО стварно оборио један авион (онај други се срушио због тога што је био дефект), српска телевизија је три дана снимала остатке. А сада? Сада ништа, јер немају шта да сниме!

          Киклоп - Мај 25, 1999 22:22 (203.109.*)

          Ма не лаже уопште. За ова два месеца на њиховим конференцијама могао си избројати преко 1.000 уништених тенкова, око 100 авиона и ко зна колико дугих цеви. На крају се хвале великим успехом од 30% уништених тенкова??? Еј, бре, где је ту логика? Испада да ВЈ има око 4000 тенкова по НАТО информацијама. Нисам знао да смо већа војна сила од САД.

          Са друге стране, ако узмеш у обзир да од трактора, кућа, села, пољских ВЦ... они привиђају тенкове, то је њихов проблем. 

Да не знамо да су оне јадне избеглице побили у оном селу, сутра би причали како су имали страшно успешно вече јер су уништили 10 тенкова, командни центар и побили пар стотина војника!

          ТД - Мај 25, 1999 22:45 (195.92.*)

          Чак је и "Гардиан", британски лист, навео да је 38 авиона погођено; слушај ти мамлазу од Нате, немој да ти... 

           Чарапан - Мај 25, 1999 23:17 (131.215.*)

   Ево га још један комад! Живели! Један НАТО авион типа "Хариер" оборен је око 01:40 код Петровца. Резервоар овог авиона пао је у центар Александровца. Потрага за пилотом је у току.

  Отока - Мај 25, 1999 23:20 (198.203.*)

  Колико сте их то досад скинули? Двије, три хиљаде!

          Сузана - Мај 25, 1999 23:22 (209.103.*)

          У здравље наших делија! Живели!

            Добри стари друид - Мај 25, 1999 23:27 (195.178.*)

           И још један!!! (трећи или четврти вечерас!). 04:10 - према незваничним изворима, један НАТО авион погођен је у близини Неготина на граници са Румунијом. ПВО, свака част!!!!!!

          Кома - Мај 25, 1999  23:43 (195.250.*)

          Ем је ведро, ем будале хоће да се кур.. летећи ниско..... Само их гледам и смејем се...   

Миливој Анђелковић


Нема коментара:

Постави коментар